wtorek, 13 listopada 2012

TARTA ORZECHOWO KAJMAKOWA



Jeśli lubicie połasuchować, ale tak porządnie, to ta propozycja jest właśnie dla Was.
Pyszna, mega słodka, chrupiąca i piękna a do tego bardzo prosta - tarta orzechowo kajmakowa ma same zalety :-)  Aby ją zrobić potrzebujemy:
 Na spód
30 dkg pokruszonych herbatników
10 dkg margaryny
łyżka kakao
Herbatniki połączyć z margaryną i kakao, zagnieść ciasto i wykleić nim okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach, wyjąć i ostudzić.

 Na nadzienie
ok 20 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
ok 1/2 puszki gotowego kajmaku
Podgrzać miód z cukrem aż się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać orzechy i wymieszać 
tak aby całe oblepiły się w miodzie. Jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatnikowy spód.
Kajmak wyłożyć do garnuszka i chwilę pogotować ciągle mieszając, aby nie przypalić masy.
 Jeszcze ciepły wyłożyć na orzechy, udekorować połówkami orzechów i poczekać aż wystygnie.



 Kawałek takiego ciasta do kawy to po prostu mistrzostwo świata, a tarta jest taka pyszna, że na 100% zjecie następny kawałek.  I bądźcie pewni, że prawdziwy łasuch sięgnie po kolejny :-D


11 komentarzy:

  1. Ależ cudna! Idealna na zimowe wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połasuchować, a jeśli w grę wchodzi karmel, to przepadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj przyznam się, że wykorzystałam Wasz przepis. No cudo, można jeść i jeść. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszymy się, że smakowało
    miło wiedzieć, że ktoś próbuję naszych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  5. W przepisie są błędy: z pewnością na spód nie dajecie 300 dag (nie: dkg) (to 3 kg) pokruszonych herbatników, a najwyżej 30 dag, więc lepiej poprawić, bo może ktoś będzie próbował robić wszystko zgodnie z przepisem. Ja spróbuję z 30 dag herbatników.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ilości pozostałych składników też do poprawy. Myślę, że margaryny powinno być 10 dag lub 100 g, a orzechów pewnie 20 dag lub 200 g. Pozostałe składniki są OK.

    OdpowiedzUsuń