Jeśli lubicie połasuchować, ale tak porządnie, to ta propozycja jest właśnie dla Was.
Pyszna, mega słodka, chrupiąca i piękna a do tego bardzo prosta - tarta orzechowo kajmakowa ma same zalety :-) Aby ją zrobić potrzebujemy:
Na spód
30 dkg pokruszonych herbatników
10 dkg margaryny
łyżka kakao
Herbatniki połączyć z margaryną i kakao, zagnieść ciasto i wykleić nim okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach, wyjąć i ostudzić.
Na nadzienie
ok 20 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
ok 1/2 puszki gotowego kajmaku
Podgrzać miód z cukrem aż się zagotuje, zdjąć z ognia, wsypać orzechy i wymieszać
tak aby całe oblepiły się w miodzie. Jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatnikowy spód.
Kajmak wyłożyć do garnuszka i chwilę pogotować ciągle mieszając, aby nie przypalić masy.
Jeszcze ciepły wyłożyć na orzechy, udekorować połówkami orzechów i poczekać aż wystygnie.
Kawałek takiego ciasta do kawy to po prostu mistrzostwo świata, a tarta jest taka pyszna, że na 100% zjecie następny kawałek. I bądźcie pewni, że prawdziwy łasuch sięgnie po kolejny :-D
Ależ cudna! Idealna na zimowe wieczory:)
OdpowiedzUsuńDokładnie - taka zimowa słodycz :-)
UsuńKarmeeel<3
OdpowiedzUsuńOj tak, duuużo karmelu :-P
UsuńUwielbiam połasuchować, a jeśli w grę wchodzi karmel, to przepadłam ;)
OdpowiedzUsuńNo to gramy w jednej drużynie :-)
UsuńOj przyznam się, że wykorzystałam Wasz przepis. No cudo, można jeść i jeść. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszymy się, że smakowało
OdpowiedzUsuńmiło wiedzieć, że ktoś próbuję naszych przepisów
W przepisie są błędy: z pewnością na spód nie dajecie 300 dag (nie: dkg) (to 3 kg) pokruszonych herbatników, a najwyżej 30 dag, więc lepiej poprawić, bo może ktoś będzie próbował robić wszystko zgodnie z przepisem. Ja spróbuję z 30 dag herbatników.
OdpowiedzUsuńIlości pozostałych składników też do poprawy. Myślę, że margaryny powinno być 10 dag lub 100 g, a orzechów pewnie 20 dag lub 200 g. Pozostałe składniki są OK.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagi, już poprawiam :-)
Usuń