Na szczęście upał zelżał i można zaszaleć z tartą czekoladowo kajmakową.
Moje ukochane smaki czyli nieskończona słodycz kajmaku złamana goryczką gorzkiej
czekolady. Do tego wyraziste w smaku orzechy włoskie, które dodają chrupkości.
Dzięki nim, pomimo iż wszystko rozpływa się w ustach,
można się w nią dosłownie wgryźć.
Przepis ten to wariacja na temat naszych przepisów na tartę orzechowo kajmakową.
oraz tartę czekoladowo kawową.
Zmieniona została ilość składników (bo tarta czekoladowo kajmakowa jest duużo większa;)
i dodany został ganage z gorzkiej czekolady.
Ganage:
200g gorzkiej czekolady (im lepsza gatunkowo tym lepiej stężeje)
200 ml śmietanki 30%
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i całość zamieni się w gładką czekoladową masę. Kiedy przestygnie, wylewamy ją
na upieczony spód i schładzamy. Następnie posypujemy orzechami i pokrywamy masą kajmakową.
Wyjątkowo pyszna tarta - polecam :-)
Moje ukochane smaki czyli nieskończona słodycz kajmaku złamana goryczką gorzkiej
czekolady. Do tego wyraziste w smaku orzechy włoskie, które dodają chrupkości.
Dzięki nim, pomimo iż wszystko rozpływa się w ustach,
można się w nią dosłownie wgryźć.
Przepis ten to wariacja na temat naszych przepisów na tartę orzechowo kajmakową.
oraz tartę czekoladowo kawową.
Zmieniona została ilość składników (bo tarta czekoladowo kajmakowa jest duużo większa;)
i dodany został ganage z gorzkiej czekolady.
Ganage:
200g gorzkiej czekolady (im lepsza gatunkowo tym lepiej stężeje)
200 ml śmietanki 30%
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i całość zamieni się w gładką czekoladową masę. Kiedy przestygnie, wylewamy ją
na upieczony spód i schładzamy. Następnie posypujemy orzechami i pokrywamy masą kajmakową.
Wyjątkowo pyszna tarta - polecam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz