Czekoladowe liście to prosta do wykonania ozdoba na ciasta i torty. Trzeba się jednak spieszyć póki jeszcze jakieś liście na drzewach są, potem pozostanie nam tylko obrywanie naszych domowych kwiatków.
Co jest potrzebne:
Gorzka czekolada dobrej jakości - im większy procent kakao, tym łatwiej będzie zrobić listki.
Liście, niezbyt duże, na zdjęciu liście z domowego krzaczka liścia laurowego i liście wierzby.
Pędzelek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i ciepłą nakładamy pędzelkiem, warstwa czekolady musi być dość gruba i równo pokrywać cały liść.
Liście chłodzimy w lodówce tak długo aż czekolada całkowicie stwardnieje. Teraz trzeba działać szybko i delikatnie zdjąć liść z warstwy czekolady. Z doświadczenia wiem, że nie wszystkie się udają, czekolada łatwo się kruszy, jeśli potrzebujesz konkretnej ilości liści, przygotuj kilka zapasowych.
Dobrej zabawy;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz