Nie ma mowy, ciasto ze śliwkami musi być!
Na bazarku śliwki jak malowane, kolorowe, małe i duże nic tylko brać
i piec placek za plackiem.
Tym razem kruchy spód, węgierki i dżem z czarnych porzeczek a na wierzchu
słodka chrupiąca kruszonka!
Najpierw należy podpiec spód (całkiem mocno - niech będzie brązowy) na ciepłym cieście
rozsmarować dżem z czarnych porzeczek a na nim poukładać śliwki i posypać kruszonką.
Na kruszonkę potrzeba
2 łyżki masła/margaryny
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki
Wszystkie składniki połączyć palcami i posypać śliwki, piec ok 20 minut aż kruszonka
trochę się zarumieni.
Pysznie smakuje również kiedy do śliwek dodamy borówki... mniam!
Uwielbiam kruche ciasto śliwki i kruszona. Świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękujemy, pozdrawiamy, będziemy zaglądać :)
UsuńO mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńkruszonka rządzi ;)
Usuńpozdrawiamy,
Bardzo lubię ciasta z kruszonką, mniam - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :-)
Usuń