czwartek, 22 maja 2014

JAK ZROBIĆ SEREK WANILIOWY, CZYLI SERNIK NA ZIMNO


Sezon na serniki na zimno uważam za otwarty!!

Słońce, letnia temperatura i rodzime truskawki; tego właśnie trzeba aby sernik na zimno
zrobił się sam, nagle i z zaskoczenia ;)
Nawet jeśli w lodówce nie ma serka waniliowego...

Nie ma w nim nic czego nie wiedzielibyście o sernikach na zimno: biszkopt, 
galaretki, świeże owoce, serek waniliowy. Lecz o ten serek właśnie chodzi.
O nim właśnie cały post, 
a wszystko dlatego, że serek waniliowy zrobiłam sama!
Wyszedł pyszny - gładki i aromatyczny - i od tej pory serniki na zimno będę 
robić właśnie z serka własnej produkcji (choć przecież do naleśników też można...)
A na serek waniliowy potrzebujemy:
25 dkg sera białego półtłustego
ok 150ml śmietanki 30%
ok 150ml mleka
cukier i cukier waniliowy do smaku.
Z tych składników otrzymamy ok 0,5l gotowego serka.
Ser śmietankę i mleko wrzucamy do malaksera (u mnie przystawka do robienia shake'ów)
i miksujemy do uzyskania jednolicie gładkiej masy. Masa na początku jest kleista (w razie potrzeby dolewamy trochę mleka) i parę razy wyłączałam mikser i mieszałam łyżką, aby mikser "zaskoczył".
Dodajemy trochę cukru i odrobinę cukru waniliowego. Całość trwa ok 10 minut i 
nasz serek waniliowy jest gotowy.

 

Pycha!! Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz