W czasie urlopu mamy więcej czasu na wszystko czyli także na śniadanie. W mazurskich lasach od jagód jest aż granatowo. Jeśli nie macie w sobie tyle samozaparcia i cierpliwości, żeby zbierać je samodzielnie, kupcie od profesjonalnych zbieraczy. W końcu są wakacje trzeba odpoczywać, a i dacie zarobić tym którzy tego na pewno potrzebują.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeggdCaKfouYZnTpogF7fhKdq71I80M0tYEGUZ551OWf808SfrpfMBbWwb23R1ATE3ZBIpauu1j6iPV3pRrj1rIHSFnMxCJHRUiR-dLHcPFn_FOhOL2TQacRJaBjHMbfUVjCH28uGHmuvG/s400/racuch+mazurski6.jpg)
Racuch mazurski to po prostu duży placek posypany świeżymi jagodami i posypany cukrem pudrem. Można go zrobić praktycznie w każdych warunkach, zatem do dzieła.
Potrzebne nam będą :
2 jajka
mąka - pszenna - może być praktycznie każda np.650
można też dosypać trochę mąki razowej dla zdrowia
mleko
szczypta soli
dwie łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
świeże jagody
cukier puder do posypania - jeśli nie macie można posypać zwykłym cukrem
Jajka mąkę i mleko mieszamy by uzyskać ciasto troszkę gęstsze niż na naleśniki, ale musi być płynne, żeby łatwo rozlało się na patelni. Dodajemy szczyptę soli, dwie łyżki cukru i proszek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYerbMfPVxkDADyAiy5PynqdRvilzCoVHAjSF2q9OGnu9Ab_rBvKpwLPAgcpL4EGnqJtn8rvM72VbxYtx0Ckuemwd7PeYAc3zG17_8isLJODFUAW5xxnCfvxF9b3BmRtfAOwJH6I97gMVm/s640/racuch+mazurski1.jpg)
I gotowe - na talerz, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy.
Filiżanka kawy z mlekiem do tego i jesteście w wakacyjnym niebie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilpWJ3sHBmwpw_gZDeVYbsxvxJ0ecKxUj5Snlty39vlQtYncSkbbxyKFc-sz6wiU-7oAI5dfmHwmdlj93V4CJ0nWImENbUL-5LaVGhTRe31SBLRC7YUGBNtrDmy3uoAlGk5fsIB-_zPsgb/s400/racuch+mazurski3.jpg)
Niedługo w lesie będą też maliny i jeżyny, są już poziomki, brać wybierać przebierać, łączyć i wypoczywać.
I jeść!!!!
Pycha ! Ja bym polała go jeszcze jogurtem naturalnym ! Ale bym zjadła :) Aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńMożna, ale jest jeszcze kwaśna śmietana, bita śmietana, serek homogenizowany...
UsuńA ile tak mniej więcej tej mąki i proszku do pieczenia? Jestem bardzo początkująca, i potrafię zepsuć nawet najprostszą potrawę, dlatego zadaję takie pytania;P
OdpowiedzUsuńProszku tak ja w przepisie pół łyżeczki. Z mąką proponuje postąpić tak: wymieszać mleko (dwie szklanki) z jajkami i wsypać szklankę mąki dokładnie wymieszać teraz dosypywać po pół szklanki mąki, że by otrzymać konsystencję gęstszej śmietany.
Usuń