Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką. Doskonałe na zakończenie lata.
Prawda jest taka, że ciasto to powstało całkiem przypadkiem. Robiłam na rodzinną uroczystość tort i zostały mi owoce, trochę czekoladowego kremu i blat czekoladowego biszkopta.
I tak oto powstało ciasto na każdą okazję.
Zniknęło w kilka chwil.
Krem czekoladowy to ganach ( tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w 150ml śmietany kremówki) ubity delikatnie z serkiem mascarpone.
Kto nie lubi czekolady może zamienić biszkopt na jasny i ubić śmietanę z mascarpone i dodać do kremu skórkę z limonki.
Do zrobienia ciasta potrzebna będzie obręcz cukiernicza, albo otwierana z boku tortownica.
Galaretka powinna zacząć się lekko ścinać zanim wylejemy ją na owoce. Jeśli wylejemy całkiem płynną wszystko wyleci dołem. Taka oczywista prawda;)
Ciasto chłodzimy w tortownicy aż galaretka całkiem się zetnie. Zanim zdejmiemy obręcz, odzielamy ciasto od obręczy nożem.
Polecam.
Wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń