Aby wykorzystać sezon truskawkowy w pełni proponujemy wariację na temat
biszkoptów, mascarpone i owoców.
Pyszny deser do podjadania łychą lub do podania w eleganckich miseczkach
w sam raz na letnie spotkania z przyjaciółmi :-)
Aby zrobić tiramisu truskawkowe potrzebujemy:
250 g serka mascarpone
2 zółtka
2 łyżki cukru
ok 1/4 kg truskawek
maliny i borówki do dekoracji
biszkopty "paluchy"
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą gęstą masę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy
aż się wszystko połączy się w gładki krem.
Biszkoptami wykładamy dno naczynia, najwygodniej użyć prostokątnego naczynia do zapiekania. Truskawki miksujemy (jeśli są bardzo kwaśne możemy je dosłodzić) i zalewamy nimi pierwszą warstwę biszkoptów. Na "zalane" biszkopty nakładamy połowę kremu i ponownie układamy biszkopty, zalewamy truskawkami i znowu krem.
Na koniec dekorujemy owocami i chowamy do lodówki (najlepiej na noc) do momentu aż
biszkopty wchłoną wilgoć i staną się miękkie.
Podajemy mocno schłodzone w tajemnicy przed dziećmi ;-)
Smacznego!
Ojej ale kusisz, wygląda bajecznie
OdpowiedzUsuńnaprawdę pyyyszne, dziękujemy :)
Usuń